teisipäev, 14. aprill 2015

Toitumiskavade jagamine...Big no-no-no...

Juhtusin ükspäev kuskil facebooki lehel lugema, kus keegi palus copyda endale toitumiskavasid. Et tahab ka tervislikult elada jne jne jne...Minul lõi punane tuli kohe põlema. Ma ei kasutaks iial kellegi teise toitumiskava ja ammugi mitte ei annaks ma enda kava kellegile teisele.

Kui ma juba ükskord olen otsustanud oma elu muuta. Olen otsustanud alla võtta ja täiesti tervislikult süüa/juua, siis olen ma selle sammu mitu korda läbi mõelnud. Ja veel ükskord otsa. Kas ma ikka suudan, kas ma ikka tahan, kas ma olen valmis vastu võtma abi ehk toitumiskava. Olen teadlikult otsinud endale sobiva spetsialisti ja olen teadlikult läbi mõelnud, kas me ikka sobime, kas me saame koostööd teha, et tulemus oleks parim.
Toitumiskava tellides, täidad sa ära ankeedi. Mul võttis see väga kaua aega, kuna ma pidin end võtma täiesti "alasti". Olema 100% aus. Ma pidin olema valmis selleks, et ma võtan selle abi vastu ja täidan punkt haaval kõike, mis ette antud. Niisama möödaminnes kellegilt kava tellida, pole mõtet. Sa pead arvestama teise inimese aega, pühendumist, et ta saaks koostada just SULLE parima kava.

Jah kui sa oled tellinud kava kuskilt soss-sepa käest, siis muidugi, võib juhtuda, et on erinevaid copypastesid kokku mixitud ja personaalsuega pole mingit tegemist. Aga see selleks, see on juba omaette teema.

Kava, kava tehakse just sulle. Arvestades sind, kui täiesti eraldi isiksust. Arvesse võetakse sinu eelnevat toitumis/joomis harjumusi, elustiili, käitumist, sinu pikkust ja kehakaalu. Sinu eesmärki, sinu tuleviku soove. See on ju ometi niii erinev meil kõigil. Kindlasti minu -40kg alla võtta kava ei sobi 60kg naisele. Kindlasti ei sobi minu kava mitte kellegile, kes just pole minuga üksühele sarnane. Jah sa võid ju saada mingit muutust aga usun, et kasutegur on üsna 0. Me ei saa ju võtta sõbrannale kirjutatud ravimeid, kuigi seal võib olla mingi toimeaine sees, mida sul parasjagu vaja on ? No võtame moodsa ravimi antidepressandid. Paljud kasutavad neid ja üsna sarnastel põhjustel aga neid on niiii meeletult palju, me ei saa võtta kellegi teise oma, mis pole mõeldud just sulle.

Minu eesmärk pole noomida. See on lihtsalt minu arvamus asjast. Keha on meie oma. Ilma kehata polegi meid. Toitkem ja jootkem oma keha võimalikult hästi. Kui oled juba otsustanud seda, siis ära mine kergema vastupanu teed, ära võta suvalist kava. Sellega võid oma kehale hoopis karuteene teha.

Kallid lugejad, mida arvate teie ? :)

17 kommentaari:

  1. Ilmselgelt iga kava toimib vaid juhul kui seda täita. Leian, et suhtlemine peab olema vaba koostajaga. Kuna mina ei raatsiks ~50 eurost kava osta, siis hind oli üks kriteerium valimaks endale nõustajat. Vaatasin lehel olevat suhtlust ja tõekspidamisi, mis just minule sobilikud oleksid. Mina ankeeti ei täitnud, kuid kaalu, mõõdud edastasin. Õnneks on tegijaid palju ja valikuvõimalus suur. Peab ise piisavalt tahtejõuline olema, et jälgida. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Karmen ega minga saa alati, mis alati, tihti suuri väljaminekuid teha. Seekord ma kogusin kava jaoks raha ;) Aga ega see summa ei oma tähtsust. Omab side mida sa kavakoostajaga saavutad ja selle tunnetad ise ära ;) Sinu asjad toimivad ja on näga, et oled leidnud parima võimaluse nende paljude seast ;) Kallid ;)

      Kustuta
  2. Ükskõik kui palju toitumiskavade tellijad ka ennast sellega ei lohutaks, siis paraku enam 99% (ka n.ö nende kõvade spetsialistide) toitumiskavad kõik üsna copy-paste. Seega mina saan täiesti aru, kes kasutavad mitme peale seda.

    VastaKustuta
  3. Olgu aga Karmen mida arvad sa nt sellest, kui meie kavad vahetaksime ? :D Mitte et ma seda teha tahaks aga no ma usun, et sinu kava mulle siiski ei sobiks, kuna sa oled juba treenitud kehaga ja suure töö ammu ära teinud :) ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma nagunii ei vahetaks oma kavasid välja, neid on minule sobivaks kohandatud :D
      Kindlasti ei sobiks sulle, kuid enamus, mis ringlevad on siiski kaalulangetamise eesmärgil koostatud ja üks-ühele, lisaks paljud ei viitsigi peale esimest kuud kavaga jätkata. :)

      Kustuta
    2. Nii on, enamus ei jätka tõesti...Tean paljusid, kellel on mitu kava, aga midagi kasutama ei hakka, või siis alguses natuke ja kogu lugu.

      Kustuta
  4. Olles ise selles teemas väga sees ja alustades augustis toitumisnõustaja/ spletsialisti õpinguid, siis tean 200% kindlusega väita, et ikka ei ole küll need kavad 1:1 kopitud, kui nõustaja/ spetsialist ikka hingega oma tööd teeb, mitte kergekäeliselt raha ei teeni. Miks osadel läheb kava koostamiseks nädalaid, teistel vaid 2-3päeva- just sellepärast lähebki. See maailm ei ole nii must ja valge. Ise ei toitu kellegi kava järgi: oman korralikul hulgal baasteadmisi toitumisest ja saan hakkama, aga on nii palju juhtumeid, kus baasist ei piisa- kus vaja läheneda teisiti. Kes soovib lihast kasvatada, kes lihtsalt rasvast lahti sada, kes on toitumishäiretega, kes soovib juurde kaalu saada. Ei saa ikka väga tihti sama kava kasutada. Ok kui on totaalselt samade mõõtudega, pikkuse-kallu suhtega ja samade elustiilidega sõbrad- siis jah. Aga siis ei tohi olla ka mingeid allergiaid ja toitaineid, mida menüüst välistada ja tervisemuresid jne...Kaval ja kaval on suuuuuur vahe!

    VastaKustuta
  5. Paraku kipub see nii olema, et need, kes tasuta kava soovivad saada, ei ole sada protsenti südamega asja juures. Neil harilikult pole eesmärki, et "16.juuniks olen 12 kilo kergem. Käin ülepäeviti trennis ja käin rohkem jala". Need on harilikult need poole suvaga salenejad, et tahaks natukene kõhnem olla. Nad ei süvene asjasse. Minul ei ole toitumiskava, ei ole isegi siiani vajadust näinud.
    Ma leian, et sellised asjad peavadki keerulised olema ja natukene vaeva või raha nõudma. Muidu antakse liiga kergelt alla.
    Kuna mul kava ei ole, siis pidevalt loen, uurin, analüüsin ja toitun selle järgi, mis ma tean, et on õige. Kui teengi midagi valesti, siis järgmine kord teen paremini. Minu salenemine on nii sisemine kui ka väline. Südamega! See on see hind, mida mina olen nõus maksma - kogu oma senise arusaama elust ja toidust.
    Kui inimese jaoks on ka 20 eurot liiast (hetkel palju selliseid pakkumisi), siis tuleb ise rohkem vaeva näha ja uurida elu :) Toitumiskava teeb asja lihtsamaks, aga iseenesest saledamaks ei tee see kedagi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle meeldib viimane lause, kava saledamaks ei tee tõesti ;) Mina natuke vajan abi, mis natuke suht palju. Nagu sa tead olin ma enne ju see, kes õhust ja armastusest elas. Ja nüüd olen õppinud ma siin sööma alles ja tunnen, et kava on mulle toeks, veidi kohustuseks, et ma ei teeks endale liiga :)
      Sa oled tubli ja arukas ja oled noppinud need õiged näited välja, sest kõik toimib ju ;)

      Kustuta
  6. Tihti need on copy-paste, aga töötavad ikkagi, kui vaeva näha :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma jään ikka lootma, et ei ole copy-paste. Ma ikkagi usun, et on tegijaid, kes teevad seda hingega ja väga personaalselt :) Ma usun ikka headusesse veel :D Aga loogiline jah, et kavast laua peal üksi ei piisa, vaeva nähes saab aind tulemusi ;)

      Kustuta
  7. Copy-paste või mitte: kuidas hakkab kava toimima? Saadki enda suuresti sarnase kava kätte, nopid sealt toitumisreeglid üles ning koguaeg suhtled kava koostajaga edasise progressi eesmärgil. Sealt koorub see personaalsus ju välja. Olgem ausad, mingi umbmäärase "ankeedi" või küsimustiku järgi ei saa 100% õiget kava just Sulle. Ikka pikema katsetamise ja suhtlusega :).

    Teine asi on toitumisnõusataja, kes peaks Sind õpetama ise korralikult sööma ja toitu tarbima. Kava koostaja teeb lõppkokkuvõttes kõik puust ja punaseks ning paneb kogused grammi pealt paika. See on nende kahe vahe.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kati tänan vastamast ;) No mul on vedanud väga, mina suhtlen kirja ja telefoni teel oma kavategijaga ;) Kohe peaksin selle ka kätte saama ;) Me oleme kohtunud, oleme rääkinud kõigest, et ta saaks mind tundma õppida ja teaks, mis asi ma olen :) Kindlasti hoiab ta mu tegemistel silma peal igapäevaselt ja kohtume kindlasti veelgi ;) See on jah väga suur pluss kavade juures ja hea, kui on võimalus suhelda, mitte nagu ma ütlesin, et pole lihstalt paber laua peal ;)

      Kustuta
  8. Mul on hea meel, et inimesed viitsivad oma arvamust jagada ;) See näitab, et ma ei kirjuta ja aruta siin päris iseendaga :D Aitähhh teile ;) Arvamused on erinevad ja see on normaalne ;) Mina jään ikka headusesse uskuma ja loodan, et kõik kavad ei ole copy-paste ;)

    VastaKustuta
  9. Kas tohib teada kellelt sa kava tellisid ? -Liis-

    VastaKustuta