reede, 25. september 2015

Poe kanamuna vrs kodu kanamuna

Ma olen 31a naine, kuid mulle vahel tundub, et ma nagu alles avastaksin seda maailma. No eks ma üht-teist tean ka, kuid jah, toitumine, toiduained ja selle hankimine on mulle võõras teema. Ma olen süüa teinud, palju ostnud, kuid ma ei ole iiiiiial sellele nii pingsalt mõelnud. Et mis oleks parem, mis kasulikum, või mis soodsam...

Mina ostsin just hiljuti oma vahvalt klassivennalt kodukana munasid. Aitäh Andres!!!
Ma ei teagi miks, hind ju polnud odavam, isegi hästi natu kallim, kuid ma usun, et 0.10€ ei ole midagi märkimisväärset ka. No tahtsin neid mune ja tundus äge.

Järgmisel hommikul kohe proovisin ka need munad ära. Panin keema. Hahaaa, olete vast lugenud, et ma suudan isegi munad nii ära keeta, et neist enam süüa ei saa...Need munad aga keesid täiesti ilusti, umbes 10min, pärast jahutasin ja koor tuli lahti nii kergelt ja muna oli ilus terve ja  sile. Uskumatu lausa. 

Poemunadega on mul nii tihti see teema, et no ei saa seda koort lahti pärast keetmist. Kui saangi, siis on pool muna plödi ja katkine ja mulle see enam huvi ei paku. Olin alati endas nii pettunud, kuid näete, kodukana munadega saan hakkama.

Suurus oli ka muidugi teine, kui poes. Suurem. Ja muna kollane oli palju kollasem. 
Mina olen nii rahul. Ja võimalusel hakkan kindlasti kodukana mune ostma.

Kuidas teiega lood?
Kas teie ostate mune poest, või tuttavalt talunikult?
Kas keegi teab ka häid nippe, kuidas koor pärast keetmist kenasti lahti tuleks?


Bye, bye
Merlin!!!



8 kommentaari:

  1. Eelistan kodukanade mune iga kell poe omadele, aga alati ei saa seda luksust lubada. Koore lahti tulek sõltub muna vanusest, kui googeldada. Minu nipp on lihtsalt muna pooleks lõigata ja lusikaga muna välja võtta, kui koor kinni liiast ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No pean selle ka ära proovima.
      Nii tühine asi, kuid mul sellega sada häda alati.
      Aitähh armas Maarja vastamast ;)

      Kustuta
    2. Lisa vette keemise ajal soola ja pärast keetmist kalla kuum vesi ära ja lase külm peale :)

      Kustuta
  2. Muna on mu üks lemmiktoitudest! Nii hea, kõhtu täitev ja tervislik. :) Mina olen kogu oma teadliku elu vaid vanaema kanade mune söönud. Poemuna satub mu toidulauale vaid siis, kui vanaema kanad periooditi mune ei anna. Mulle meeldivad kodukanade munad just seetõttu, et see rebuosa on kuidagi palju maitsvam ja 10x kollasem. Pannkoogid-biskviidid-koogid-omletid jms tulevad alati vanaema kanade munadega ilusa tibukollase värvusega, erinevalt siis poemunadest. Aga olen kuulnud midagi, et kui mune keetes veele soola lisad, siis tuleb koor paremini lahti ja sedagi, et kui kohe valmis saades nad külma vette paned.. Kas need ka tõele vastavad, võib kahelda, kuna see oleneb suuresti siiski muna vanusest. Selle tõttu kasutangi muna söömisel üldjuhul sama taktikat, mida eelmine kommenteerija. :)

    VastaKustuta
  3. Meie kodus süüakse kodukanade mune, sel põhjusel, et ämmal ja äial on kanad, siiis on munad omast käest. Poemune ostame, siiis kui kodukanadelt parajast mune ei saa või ootamatult otsa saavad. Kuna mulle väga meeldib mune süüa, siis kulub neid ikka palju. Poest ei jaksaks vist nii palju osta neid. :D
    Aga eelistan kodukanade mune. Munakollane on hoopis teist värvi ning maitse on ka minumeelest midagi muud.
    Mina teen nii, et peale keetmist panen munad külma vee alla, koos tuleb tunduvalt paremini lahti. Tean ka seda, et mida värskem muna, seda paremini tuleb lahti. Nagu eelpool kõnelejadki juba mainivad. :) Aga üldiselt lõikan muna pooleks ja lusikaga võtan muna koore seest välja, kõige lihtsam. :)

    VastaKustuta
  4. Raudselt eeliistan kodukanade mune, no nende toodang, kes ise aias siblida saavad. Igati paremad ja kasulikumad. Suht odav, kui 10 senti tükk. Kipub ikka 25 senti tükk olema. Just toodi terve rest ukse taha ära (mul on oma varustaja). Harjub ära selluse luksusega ja poemune enam ei taha. Imeline on nädalavahetuse hommikul kuldkollast omletti süüa ja nautida!

    VastaKustuta
  5. kui sul vahet pole, kas muna külmalt või kuumalt süüa, siis koore lahti saamiseks tuleb mune "ehmatada"- kuum vesi ära valada ja kohe võimalikult külm peale. Ja siis selles külmas vees hoida mingi 5 minutit, veel parem kui voolava külma vee all. Koorub maha see kest nagu niuhti :)

    VastaKustuta
  6. Kusjuures ma lugesin kõikjalt, et mida värskem muna seda kehvemini korr lahti tuleb. Jälgisin siis ka poemunade puhul seda, et kui see "parim enne" kuu päev oli väga kauge, siis tõesti koor tuli vaevaliselt lahti. Mida vanem muna seda paremini koor lahti tuli.

    VastaKustuta