reede, 18. detsember 2015

Antidepressandid/paanikahoog/kaalukaotus-langus


Nonii kirjutan jälle siin oma murest, no tekkinud küsimusest. Kindlasti paljud mõtlevad, et miks sa kurat ei guugelda. Aga vot mulle ei meeldi. Mulle meeldib oma blogis avada arutelu, kuhu tulevad reaalsed inimesed, minu lugejad ja asjast teadjad selle teema üle arutlema. Ja eks foorumites on ka reaalsed inimesed ja asjast teadjad, kuid see pole see. Kui ma siin avan mingi arutelu, siis ma tean, et vastaja on pühendanud aega, mõeldes mulle ja minu murele ja ka oma peas arutlenud teemat läbi ja võtnud aega, et mulle vastata. Soovides anda nõu, või jagada kogemust. Ja see on värske. Mind ei huvita väga 2a tagasi toimunu näiteks. Ja mulle meeldib teiega suhelda.

Paljud vist teavad, et mul on päris pikalt olnud paanikhäire. No see on kohe diagnoositud. Eeemmm, ma ei mäletagi kaua see olnud on. Hmmm, äkki mingi 6-7a, võibolla rohkem. No vahet ei ole. On olnud kergemaid aastaid, on ka  raskemaid. Olen võtnud antidepressante, sos olukorraks rahustit xanax, olen pidanud kutsuma kiirabit, vahel on perioode olnud, kus käid 5 korda nädalas kiirabi, vahel aasta vaikust. Vahel saan hoost ise ilma ravimite üle, vahel ei saa. Vahel tekib see hoog negatiivsest emotsioonist, vahel ka lõbusamast. Esimene tekkis näiteks kodus lastega lõbusalt multikaid vaadates. Vahel on see kerge paanika, veits südame kloppimist. Vahel on surmahirm, süda klopib, külm higi lahmab, tugevad torked/valud vasakus pooles/rinnus, nägu ja käsi ei tunne, käed jalad surisevad, teadvuse kaotus, insuldi/infarkti tunne. Miks see mul on, seda ei tea keegi siiani. Olen käinud erinevate arstide juures, haiglas, teraapias jne. Päris ära ta ei ole kadunud, küll aga on ta tänaseks harvemaks jäänud. Ja nüüdseks oskan ma sellega elada ja toimegi tulla. Värksa Maraton oli sellessuhtes eriti suur väljakutse mulle. Kuid siiski ta mul vahel käib, vahel peale pidu, vahel liigsest kohvist ja vahel ka lampi. Kuid järjest harvem.

Ilmselt harvemini tuleb hoog selletõttu, et ma elan tervislikumalt, mingil määral siiski teen sporti, liigun(no olgu hooti). Ma tunnetan oma keha ja oskan sellega rohkem ümber käia.. Kuid hood siiski päris ära ei ole kadunud ja mu arst sooviks siiski teha ühe 6 kuulise antidepressantide kuuri ja siis ehk saaks kõik. Kuid no enamvähem elan ma praegu ka ilma nendeta, nagu te näete/loete/kuulete. Kuid retsept ootab mind apteegis.

Mulle aga meenus, et kui ma neid ravimeid võtma hakkasin, siis nagu kaal hakkaski tõusma. Ja ka siin vahepeal, kui ma olen korralikult ravimeid võtnud, on kaal tõusnud. KUIGI MA POLE HAKANUD ROHKEM SÖÖMA, EI OLE KA SÖÖGIISU TÕUSNUD NENDEGA. Infolehel on see kirjas, et võib tõusta söögiisu ja kaal. Ja paljud seda ka väidavad, et isud on meeletud ja aind õgiks. Ja kaal ka tõuseb. Kuid on ka neid, kes väidavad, et nad ei söö rohkem, kui tavaliselt, kuid kaal ikka tõuseb. No kuidas sellega siis on ikkagi? Arst lubas, et ei tõuse. Kui ma just ise ei õgi. On neil antikatel mingi asi, mis mõjutab kehas hormoone või miskit? Ja kaalutõus? Beebipille ja hormoontablette võttes nt kaalu tõuseb enamustel, isegi kui sa ei söö rohkem.

Ma ei tea, mida teha. Teha see kuur läbi. Või elada edasi, lootes et toitumise ja sportimisega see paanikahäire lõpuks kaob. Teevad nad siis paksuks üldse või ei?

Kirjutage, kommenteerige! Kõik kellel on kogemusi endal selle kaalutõusu ja ravimiga, või ka lihtsalt paanikahoogudest. 




Ma nagu saan hakkama, kuid ikka päris ilma sos tabletita ma nt metsa või linnast välja ei julge minna, sest alati on hirm, et äkki ta tuleb....

11 kommentaari:

  1. Tead, olen ise ka 2 korda elus ad- kuuri teinud, praegugi võtan ning olen märganud mõlemal korral, et võtan kaalus juurde. Mitte küll palju, kuid ennast häirib ju kõige rohkem. Algul olin seda meelt, et ei tekita need ravimid mingit kaalutõusu-loll jutt, aga tegelikult tekitavad ikka küll.

    VastaKustuta
  2. Alguses ei uskunud, et tõstavad kaalu, kuid 2 korda, kui ad välja kirjutatud, on ka kaal tõsnud. Minu kogemused tõestavad, et tõstavad küll kaalu ��

    VastaKustuta
  3. Kui sul on valik - kas saada terveks (ja võtta võib-olla selle käigus mõni kilo juurde) või elada edasi pidevas hirmus, et millal uus hoog peale tuleb, siis minu jaoks oleks küll ainult üks võimalik valik...

    VastaKustuta
  4. Antideprekad (Cipralex ja selle analoogid) mul söögiisu ei tõsta, antipsühhootikumid aga küll.

    VastaKustuta
  5. Antidepressantidel on väga mitu erinevat toimeainet, seega iga toimeaine mõjub ka erinevalt. Ise olen võtnud juba pea aasta aega fluoksetiini, mis kaalutõusu pole tekitanud.

    Tihtipeale seostatakse antidepressantidega kaalutõusu just sellepärast, et tegelikult inimene sööb rohkem/ebaregulaarsemalt, kuid ei pane seda tähele. Soovitan Sul arstiga veel kontakteeruda, et kardad kaalutõusu ja kas on võimalik toimeainet muuta.

    Edu! :)

    VastaKustuta
  6. Kõigepealt tuleb selgusele jõuda, miks need paanikahood tekivad. Mainid seost pidutsemise kohvi jne asjadega, siis võib olla põhjuseks lihtsalt pulsi kiirenemine. Samuti kirjeldused viitavad tahhükardiale, mitte paanikahoole. Kas Pulsi kiirenemine tekib enne ja siis paanika või vastupidi? Need on olulised nüansid. Ma sain oma paanikahoogudest ise lahti jõudes nende algpõhjusteni.

    Mis puuduba aga AD kuure, siis valeraviks olen neid tarbinud, sest artsid ei osanud tulla õige haiguse peale ja AD kuuriga üritati ravida valet asja. !sel korral tõusis kaal kuuga 3 kg, sest tekkis vedelikupeetus. Teisel korral kaal langes ohtlikult madalale. Kolmandal korral lihtsalt sattus täiesti õige AD toimeainega, mida kasutatakse sama diagnoosi puhul. Et kõik on suhteline. Aga kindlat pead arvestama sellega, et AD kuur tuleb korralikult läbida. Ei tohi jätta pooleli, sest muidu ei ole kasi. Ja tuleb valmis olla esialgseteks kõrvalmõjudeks.

    Edu

    VastaKustuta
  7. Minul olid ka paanikahäired, kasutasin cipralexi ja mul kaalule ei mõjunud, muidugi ei saa sulle 100% öelda, et sul ka ei mõju, sest inimesed erinevad. Aga edu sulle ja loodan, et saad lahti sellest, tean kui jube ja igapäeva elu takistav see haigus on :)

    VastaKustuta
  8. Ka minul esinevad paanikahood ja täpselt samasugused nagu sinul. Kirjeldasid täpselt minu sümptomeid. Olen samuti kiirabi püsiklient olnd. Hetkel olen samas olukorras, et kas lasta ad välja kirjutada või siiski mitte. Olen seda arutanud ka oma perearstiga. Minul nimelt asi selles, et tahaks väga teist last saada nüüd kas järgmine või ülejärgmine aasta ja need tabletid seda ei laseks mul nii ruttu planeerida ja minu perearst soovitas hoopis käia psühholoogi juures pikematel seanssidel. Järgmisest kuust alustan sellega. Kataetan selle ära ja loodan, et sellest on abi ja psühholoog suudab minu mõtlemist nii palju muuta, et saan neist hoogudest lahti :) edu sulle ja loodan, et ka sina leiad endale sobiva lahenduse.

    VastaKustuta
  9. Aga äkki proovid meditatsiooni gruppi selle asemel, et oma aju vegeteerida pool aastat?

    Niipalju kui uurinud olen ja praktiline kogemus näitab, siis stress ja selle jätkuv eluviis toob nii mõndagi halba inimese tervises ette.

    http://www.apollo.ee/kuidas-aju-toimib.html

    Ära seda "kuidas edukaks saada" sloganit tähele pane. Aga usun, et tekitaks ehk uue mõttesädeme kuidas asjale läheneda.

    VastaKustuta
  10. Mul on olnud (suhteliselt lühike) vastupidine kogemus. Ehk siis tol ajal kaal langes, aga ilmselt seetõttu, et ma suurt midagi ei söönud ka. Sa tahtsid värskeid vastuseid, aga see oli juba ammu ammu... Viis aastat tagasi.

    Nõustun selle kommenteerijaga, kes kirjutas, et antipsühhootikumid tõstavad kaalu.

    VastaKustuta
  11. Kaal saab tõusta ainult siis, kui sisse süüa rohkem kaloreid, kui keha tarvitab. Ravimid võivad isu tõsta (teinekord taevasse), ja ehk ka pisut üldist ainevahetust aeglustada, aga ravimid ei muuda füüsikaseadusi, ega hakka kaloridefitsiidis keha maagiliselt tühjast õhust rasva tekitama.

    Ma tean, ma olen ise selle tee läbi käinud - 63kg pealt 92 peale paari aastaga, nüüd hetkel olen 75kg peal, ja plaanis veel 5-6kg maha võtta. Pikkust 178.

    Kõige esimene asi on see, et absoluutselt iga amps, mis suust sisse läheb, üle kaaluda (!), ja kirja panna. See on korduvalt uuringutega tõestatud, et inimesed alahindavad seda kui palju nad söövad. Ja isegi 100kcal süüa iga päev rohkem kui BAV + liikumine/elamine kulutab, tähendab vaikset, aga stabiilset kaalutõusu.

    Minu kogemus ravimitega on, et need tõstavad pisut isu, samas teevad inimese loiumaks ja tuimemaks. 8 tunni asemel hakkad magama 11, näiteks. Minu kogemus vähemalt. Märkamatult liigud vähem, sööd natuke rohkem, ja nii see läheb. 4 kartuli asemel 5 õhtusöögitaldrikule, siis 6. Siis hakkavad märkamatult lisanduma snäkid. Möödaminnes ampsamised. Lõpuks kaob üldse kontroll söömise üle ära.

    Aga põhiline - mitte süüdistada ravimeid kaalutõusus. Füüsikaseadused kehtivad ikka. Kalorid sisse, kalorid välja. Kui inimene 1500kcal peal langetab kaalu, ja peale ravimeid hakkab täpselt sama kcal hulga ja liikumise juures kiiresti juurde võtma, siis see on teaduslik ime, mida kõik füüsikud ja keemikud uurida tahaksid. Tegelikult peitub põhjus selles, et ravimid panevad rohkem magama, teevad unisemaks ja loiumaks, hajutavad tähelepanu, tõstavad isu. Kui täpselt ja ausalt iga amps kirja panna, lisaks vaadata ka palju liikumine vähenenud on, on tulemus mustvalgelt sealsamas olemas.

    Mina avastasin, et kuigi ma enda meelest ei söönud üldse rohkem, ega üldse mitte palju, oli päevane kalorihulk ikka 2500kcal ligi. Lisada sinna väheliikuv eluviis otsa, ja nii need kilod tulidki. Sain toitumise kontrolli alla, ja kaal hakkas vähenema. Ravimid jäid seejuures samaks.

    VastaKustuta